Cardioloog Angela Maas is Vrouw van Nu 2015

Maas , Angela
Zaterdag 7 maart heeft cardioloog Angela Maas van het Radboudumc de Verschilmaker Prijs ontvangen. Ieder jaar wordt de Vrouw van Nu prijs uitgereikt aan een inspirerende voorbeeldvrouw.

Angela Maas strijdt voor gendersensitieve zorg Als dé pionier op het gebied van vrouwencardiologie en lid van de Alliantie Gender & Gezondheid strijdt zij al jaren voor meer aandacht voor genderspecifieke zorg. Maas onderschrijft het idee dat de medische wereld te veel uitgaat van de mannelijke patiënt terwijl er wezenlijke verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Omdat hart- en vaatziekten zich bij mannen en vrouwen anders kunnen ontwikkelen, vindt zij dat de diagnostiek ook moet worden aangepast.

Ze zette als eerste een polikliniek voor hart- en vaatziekten speciaal voor vrouwen op en is de eerste hoogleraar Cardiologie voor vrouwen. Ook heeft zij het onderzoeksfonds Hart voor Vrouwen opgericht. Dit fonds maakt zich sterk voor gedegen, multidisciplinair onderzoek gericht op hart- en vaatziekten bij vrouwen om zo de zorg voor vrouwen te verbeteren, door onderzoek financieel te ondersteunen.

De prijs is een initiatief van WOMEN Inc, sinds 2005 hét netwerk voor alle vrouwen die zichzelf en elkaar willen versterken en daarmee de kansen van alle vrouwen in Nederland. De andere vier genomineerden waren Mabel van Oranje, Shirin Musa, Marjan Minnesma en Gerdi Verbeet. 

<< back to overview news items